W związku z licznymi pytaniami jakie często dostaję, kilka odpowiedzi dotyczących najczęściej spotykanych kwestii. „Ale ja dostałam inny trening od trenera XYZ, trenerki, koleżanki...” W 90% przypadków dostaniesz gotowca, opartego o linki, maszyny, przekładnie i ćwiczenia powszechnie uznawane za „kobiece” (np. odwodzenia, [...]
[...] obiegowym opiniom, wcale nie chodzi tylko o podaż protein, ale o ogólną wartość energetyczną pożywienia, dostarczaną każdego dnia. Jeśli ktoś zapyta, dlaczego nie obliczamy wartości energetycznej na 48 lub 72 h? Bo przyswajanie protein nie trwa tyle czasu. Skuteczne podniesienie stężenia aminokwasów dla białka serwatkowego to kilka godzin, nieco [...]
[...] ponieważ otręby, bielmo i zarodek pozostają nienaruszone. Do użytku spożywczego używa się często kaszy pęczak, która jest uznawana za najmniej przetworzoną i najbardziej wartościową ze wszystkich kasz jęczmiennych, a także kaszy perłowej. Stanowią ją oczyszczone z łuski i otrębów ziarna. Chociaż jęczmień był historycznie ważnym źródłem [...]
[...] oraz 25 g węglowodanów. Strączki stanowią substytut mięsa w diecie wegetariańskiej. Czekolada Brzmi niedorzecznie? Czekolada dobra na odchudzanie? Owszem, ale ta z wysoką zawartością kakao. Ten składnik czekolady poprawia samopoczucie, redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu i [...]
[...] z ryżem Mleczko kokosowe 0,5 × szklanka (115 ml) Sezam nasiona 1 × łyżeczka (5 g) Dorsz świeży filety bez skóry 120 g Ryż basmati 80 g Por 50 g Pasta curry 5 g Posiłki o wartości 300-350 kcal, które mogą podnieść wartość energetyczną diety Koktajl białkowy z bananem WHEYROSE 30 g Banan 1 × sztuka (120 g) Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 230 ml [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] jest to teoria ezoteryczna, a nie naukowa. Zgodnie z dostępną wiedzą efekt termiczny pożywienia stanowi od 5 do 30% energii dostarczonej netto, przy czym górny zakres tych wartości zarezerwowany jest dla produktów wysokobiałkowych. Nie ma żadnych dowodów na to, iż istnieją pokarmy, które powodują, że wydatek energetyczny związany z ich [...]
Spowolniony metabolizm to problem, który dotyczy głównie osób poddających się długotrwałemu odchudzaniu, ale i nie tylko. Jest to proces, który zależy również od wieku, płci, czy choćby stosunku tkanki mięśniowej do tłuszczowej w ciele, a także uwarunkowania genetyczne mają sporo do powiedzenia w jego kwestii. Nadmierne spowolnienie przemian [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
[...] pewną ilość energii, ale to wcale nie byłoby najgorsze. Często z piciem łączy się spożywanie tłustych i bogatych w węglowodany pokarmów. Niejednokrotnie jest to jedzenie bez wartości np. fast food. Dodatkowo alkohol sprzyja otłuszczeniu sylwetki, zaburzając stężenia testosteronu i estrogenów oraz blokując utlenianie kwasów tłuszczowych. [...]
Bezkaloryczne i niskoenergetyczne zamienniki cukru cieszą się dużą popularnością. Niestety, z ich używaniem wiąże się wiele kontrowersji, a bezpieczeństwo ich stosowania bywa nierzadko kwestionowane. Warto jednak wiedzieć, że poszczególne substancje różnią się pomiędzy sobą budową i wpływem na organizm. Mało tego, opierając się na dostępnych [...]
[...] od 2.2 do 2.9 g na kg masy ciała. Tłuszcze: od 0.5 do 1.2 g na kg masy ciała. Energia poza sezonem: od 4500 do 5000 kcal dziennie (i to się zgadza - przyjmując powyższe wartości rozkładu makroskładników, zawodnik dostarczał 4710 kcal dziennie). Jako źródeł białka Keith używa białka serwatkowego, łososia, białych ryb, kangura i wołowiny. [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]
[...] A, ale też nieco E i C. Ponadto bogata jest w witaminy z grupy B oraz potas, fosfor, magnez, sód, wapń i pewną ilość żelaza oraz cynku. Jest produktem bogatym w pełnowartościowe białko, które zawiera wszystkie aminokwasy. Jest mięsem chudym, ma więcej białka niż schab. Minusy: cena piersi z kurczaka zdecydowanie poszła w górę, źle [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
Mimo iż wysokiej jakości wiedza jest dostępna na wyciągnięcie ręki, praktycznie za darmo (bo nie liczę ceny za połączenie internetowe czy zakupienia X lat temu komputera jako znaczące koszty) – większość ludzi woli powielać mity, obiegowe opinie i zwykłe kłamstwa na temat redukcji tkanki tłuszczowej. Omówię, o ile tylko się da skrótowo, [...]
[...] posiłków, nie wspominając o ograniczeniach w dostępie do różnorodnych sprzętów i przyborów kuchennych. Zakładając, że mamy łatwy dostęp do sklepów, możemy nabyć wartościowe produkty, z których można stworzyć zdrowe dania – począwszy od kanapek, a skończywszy na spaghetti z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Podczas komponowania dań [...]
[...] wieku 50 ± 12 lat, wadze ciała 107 ± 20 kg oraz BMI=37 ± 6 kg/m(2), masie tłuszczu 47,5 ± 11,9 kg. Porównano efekty diet po 3 i 12 miesiącach. Były to: dieta o normalnej zawartości protein i węglowodanów dieta o normalnej zawartości protein i niskiej węglowodanów dieta o zwiększonej ilości protein i normalnej zawartości węglowodanów dieta o [...]